家长须知

校方在学校办公室摆设了意见箱,以方便家长传达讯息或提供意见。在有必要时,家长可通过有关的管道为校方提供意见以供参考。家长也可通过以下的方式于校方联络。

学校电话:03-51019152
传真:03-51019162

除了通过学校简讯/通告,家长也可以时时上学校网站去查询最新学校动态。学校正在推广网上虚拟教学( VLE Frog )。家长及学生应时时用各自的密码上网跟进。

请家长在联络校方时,先报上姓名、孩子就读的班级以及名字,以方便校方跟进及处理。

家长进入校园指南
Panduan Untuk Ibu Bapa Semasa Masuk Ke Kawasan Sekolah

如家长有要事须见校长/副校长/老师,请用大门,并注意以下事项:
Ibu bapa/penjaga yang ada urusan penting ingin berjumpa dengan Guru Besar/penolong kanan/guru diminta menggunakan pintu besar sekolah dan mengikut panduan berikut:

a.
家长的穿着必须端正及不暴露。
Pakaian ibu bapa mesti bersopan dan tidak menjolok mata.

b.
请把交通工具泊在校园外或校方所指定的地点。
Sila letak kereta di luar kawasan sekolah atau kawasan yang ditentukan oleh pihak sekolah.

c.
请到守卫亭登记,得到准许后,向守卫领取访客表格并佩戴访客证。
Isi buku rekod pelawat di pondok pengawal keselamatan . Minta borang kebenaran masuk dan memakai pas pelawat  semasa  berada di kawasan sekolah.

d.
若家长/监护人要提早带孩子回家,须先向随堂老师索取回家通行表格填写,此份表格须由随堂老师签准,方属有效。此外,家长也得到班上填写学生早退记录簿。然后把回家通行表格拿到办公室给办公室职员盖章。
Ibu bapa /penjaga yang ingin menjemput anak pulang awal daripada sesi persekolahan diminta mengisi borang balik awal dan merekod dalam buku rekod balik awal di kelas. Kemudian serahkan borang tersebut kepada kerani di pejabat untuk disahkan.

e.
请家长于事后把已签名及盖章的访客表格和校园通行证归还于守卫。
Pulangkan borang kebenaran masuk yang telah ditandatangani dan dicop serta pas pelawat kepada pengawal.

f.
凡上课时间内,任何人不得擅自进入校园。
Sewaktu pengajaran dan pembelajaran dijalankan, ibu bapa tidak dibenarkan masuk ke kawasan sekolah tanpa sebarang urusan penting.

g.
如下雨天,家长在校园内驾驶时必须放缓车速,以便能顾及学生们的安全。
Semasa berada di kawasan sekolah, ibu bapa dinasihatkan memandu kereta dengan kadar yang perlahan kerana keselamatan anak murid adalah  diutamakan.

家长见老师程序
Tindakan terhadap ibu bapa yang hendak berjumpa cikgu

• 家长先到保安亭填写资料,拿进入校园表格和准证。
  • Ibu bapa perlu mengisi borang kemasukan sekolah dan mengambil pas lawatan di pondok keselamatan sekolah.
  • 家长需到办公室得到行政人员的允许才可见老师。
  • Ibu bapa perlu mendapat kebenaran daripada Guru Besar/Penolong Kanan di pejabat baru boleh berjumpa dengan guru
  • 见老师后,家长要离开校园时,家长必须把准证和已签名并盖印的表格交给守卫。
  • Ibu bapa perlu memulangkan borang kemasukan sekolah dan pas kepada pengawal keselamatan di pondok keselamatan semasa hendak meninggalkan sekolah.

学生早退程序
Tindakan terhadap murid balik awal

·        家长到孩子课室去填妥学生早退表格,请在场的班上老师签名批准。
·  Ibu bapa perlu mengisi borang balik awal dan mendapat kelulusan tandatangan guru kelas.

·        家长到办公室去盖章学生早退表格。
·        Ibu bapa perlu mendapat kelulusan cop sekolah di pejabat.

·        当家长离开校园时,必须把学生早退表格交给守卫。
·       Ibu bapa perlu memberi borang balik awal kepada pegawal keselamatan  di pondok keselamatan semasa hendak meninggalkan sekolah.

学生旷课
Ponteng Sekolah

学生因病假或其他事故,未能上学,须由家长或监护人以电话通知、书面请假、医生病假单或亲自到校请假,否则将以旷课论。旷课日数将直接影响学生操行或道德教育科的实践分数。班主任将根据学生的每月总结出席率,并且根据以下状况作出行动:

学生转校手续

家长可根据情况的需要,在办公时间内,到学校来为孩子处理上述手续。处理手续,请携带: